Música

51è Concert al Torrent de Pareis

El proper diumenge, 6 de juliol, a les 17.30 hores, tindrà lloc el 51è Concert que organitza l’Obra Social de ‘SA NOSTRA’ al Torrent de Pareis. Les agrupacions Orfeó Universitat i el Cor de Pares i Mares de la UIB, juntament amb el grup Ben Trempats, oferiran un variat repertori d’havaneres i cançons mediterrànies.

Després de complir-se el 50è aniversari del Concert al Torrent de Pareis l’estiu de 2013, el singular esdeveniment musical organitzat per l’Obra Social SA NOSTRA, continua la seva singladura oferint un nou recital que conjuga la polifonia de les veus corals amb l’acústica d’aquest escenari natural incomparable.

Per al concert del proper 6 de juliol es podrà gaudir d’un variat repertori que farà un recorregut pels temes més representatius d’aquest gènere tan popular com són les havaneres i les cançons marineres, i a la vegada tan arrelat a la Mediterrània: El meu avi, La gavina, Mariner de terra endins, La Xalana, El canó de Palamós o Canto a Mallorca en són alguns exemples.

Durant l’estiu són freqüents els concerts, tant de grups d’havaneres com de corals que interpreten arranjaments per a polifonia coral. El Concert al Torrent oferirà la conjunció de les corals amb l’agrupació Ben Trempats en un mateix escenari per tal d’aconseguir un so uniforme i equilibrat en què tots -Ben Trempats i corals- seran protagonistes i acompanyants alhora.

L’Orfeó, dues dècades de música coral

L’Orfeó Universitat és una de les corals filials de la Coral Universitat de les Illes Balears amb més reconeixement. La formació fou creada durant el curs 1995-96 per Joan Company i Concepció Oliver Roca, directora titular des dels inicis.

En el decurs de les dues dècades de vida, l’Orfeó ha actuat a diversos indrets de les Illes Balears i en alguna ocasió d’Europa, amb la interpretació d’un variat repertori de composicions corals amb estils, períodes i procedències ben diferents; des de música popular de les Balears i d’arreu del món, fins a composicions de caire religiós de tots els temps.

Són habituals les actuacions de l’Orfeó acompanyant la Coral Universitat i també d’altres agrupacions com la Coral Infantil Onzetretze de Joventuts Musicals de Palma i l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma o la Camerata Instrumental de la UIB. L’Orfeó  ha participat també en festivals i cicles musicals de Mallorca –com la Setmana Santa a Mallorca, les Festes del Corpus a Palma, el Festival de Música de Bunyola, el Festival de Música de Banyalbufar, el Festival Música Mallorca o el Festival Coral de Primavera- i de la Península -Alcalá de Henares, Sigüenza o Valladolid-.

El Cor de Pares i Mares, compartir l’afició

El Cor de Pares i Mares de la UIB neix el setembre de 2004 com a una iniciativa dels pares i mares de les Corals Infantils de Joventuts Musicals de Palma per tal de compartir l'afició al cant coral amb els seus fills i filles, a la vegada que poder descobrir i practicar l'activitat vocal.

Dirigit inicialment per Maria Antònia Riera, actualment és Pep Matas qui està al capdavant.

El Cor de Pares i Mares de la UIB interpreta peces molt diverses i d'estils tan diferents que va des de la música religiosa de compositors dels segles XV o XIX, fins arranjaments corals de música moderna i temes reconeguts de cantautors espanyols del segle XX.

L’agrupació Ben Trempats, es dedica a la interpretació d’havaneres i cançons populars. Actualment ofereix actuacions arreu de l’illa de Mallorca.

51 anys de concerts en plena Serra de Tramuntana

Les audicions  al Torrent de Pareis començaren l’any 1964 per iniciativa del pintor Josep Coll Bardolet (1912-2007). Mogut per la voluntat de difondre la música coral —aleshores minoritària— i fer-ne una manifestació popular, Bardolet trià aquest escenari natural per la seva bellesa i sonoritat.

 

El pintor català, resident a Valldemossa, estigué al capdavant de l’organització del concert durant vint anys, moment a partir del qual ‘SA NOSTRA’ n’assumí la continuació. Amb el pas dels anys, aquesta fita, que al començament tenia un caràcter d’un abast més reduït, prengué força fins a arribar a congregar diversos milers de persones atretes per la meravellosa conjunció entre el paisatge i l’harmonia de la música coral.

L’estiu de 2013 es va celebrar el 50è aniversari de l’esdeveniment amb l’actuació de la Coral Universitària i el grup vocal Cap Pela. El concert retè homenatge a Coll Bardolet, i commemorà el segon aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

Actuaran l’Orfeó Universitat de les Illes Balears, el Cor de Pares i Mares de la UIB i l’agrupació Ben Trempats
Cor de Pares i Mares de la UIB
Cor de Pares i Mares de la UIB
fle_izq 1 / 4 fle_der

Més informació:

Torrent de Pareis-Sa Calobra

Com arribar a Sa Calobra

Tren de Sóller

Sortides de Palma: 10.10 h, 10.50 h, 12.15 h, 13.30 h, 15.10 h

Sortides de Sóller: 21 h

Tramvia

Sóller-Port de Sóller, cada mitja hora

Barques

Port de Sóller-sa Calobra: 10 h, 11.15 h, 13 h, 15 h

Tornada en acabar el concert

L’aparcament de Sa Calobra serà gratuït pels qui assisteixin a la totalitat del concert.

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20