Joves

El Club d'Inversió SA NOSTRA-UIB ha complert un quart de segle

Francisco Caimari, Daniel Colom i Pedro Gelabert són els membres de l'equip guanyador de la XXV edició del Club d’Inversió SA NOSTRA-UIB. En el decurs de l'acte s'ha rendit homenatge a l'impulsor del Club, el professor Vicenç Moratal.

A l’acte de cloenda hi ha assistit els equips millors classificats i els finalistes. Per part de la UIB: Margalida Payeras, degana de la Facultat d'Economia i Empresa i sotsdirectora del Club i Javier Capó, director del Club. En representació de SA NOSTRA-BMN: Andreu Ramis, director de l’Obra Social i Gaspar Caballero, director de Comunicació.

En commemoració del XXVè aniversari, SA NOSTRA-BMN ha lliurat un obsequi a qui fou impulsor del Club, el professor Vicenç Moratal i als seus primers ajudants, representats per Isabel Lucio, i també a la representació de la UIB.

Guanyadors de la XXV edició del Club d'Inversió

Primer classificat (1.500 euros)

Grup 23. Components: Francisco Caimari Ferriol, Daniel Colom Font i Pedro Gelabert Cerera.

Aquest grup ha obtingut una rendibilitat global del 47,8% gràcies a les seves bones inversions en opcions, al tram final del concurs que els va dur, sobtadament, a la primera posició. Al mercat de renda variable ha assolit uns petits beneficis de només el 2,2%.

Segon classificat (1.000 euros)

Grup 32. Components: Antoni Morlà Riera, Xisca Julià Mesquida i Mateu Llompart Barceló.

Aquest grup ha obtingut una rendibilitat acumulada del 34,1%. Els guanys els ha obtingut d’una forma diversificada fet que ha realitzat una bona gestió a tots els mercats. Les seves inversions en renda variable els han reportat un benefici del 14,2%. Al mercat de futurs han guanyat un 2,1% i també han estat encertades les seves operacions amb opcions amb les que han guanyat un notable 150,2%.

Premis a la millor gestió de la cartera de renda variable

Primer classificat (1.250 euros)

Grup 17. Components: Aurelio Ribas Estrella i Bartomeu Fiol Company.

Aquest grup ha aconseguit una rendibilitat del 18,8% amb la seva cartera de renda variable, força per damunt de l’evolució global de l’IBEX (4,4%). La seva cartera, diversificada en diferents títols, ha anat acumulant guanys de manera progressiva i s’ha beneficiat de la fase alcista que va anar de finals de març i després han sabut mantenir els guanys i combatre la caiguda de les cotitzacions viscuda des de principis d’abril.

Segon classificat (750 euros)

Grup 29. Components: Francesc Miquel Vanrell Font, Ignasi Bosch Maria, Joan Sansó Barceló i Albert Bartomeu Urbina Juan.

Aquest grup ha aconseguit una rendibilitat del 14,8% amb la seva cartera de renda variable amb inversions en accions d’empreses del mercat continu (incloent l’IBEX35)

Sobre aquesta edició

A la edició vint-i-cinc hi han participat 137 estudiants, dividits en 40 grups. Perquè els participants del Club adquireixin una formació òptima i s’assoleixin els objectius de formació fixats, s’han realitzat dues accions formatives destinades a introduir-los en el funcionament pràctic de la borsa i dels mercats de derivats, la selecció d’actius i el maneig dels instruments de cobertura de risc (futurs i opcions).

Pel desenvolupament del concurs de borsa, cada equip ha comptat amb un patrimoni fictici de 100.000 euros per a la operativa en accions i de 50.000 euros per a la operativa en derivats (30.000€ per futurs i 20.000€ per opcions). D’aquesta manera, els grups han pogut fer inversions en accions, que formen part del Mercat Continu Espanyol i de l’Eurostoxx-50, i en derivats (futurs i opcions) del MEFF de Renda Variable.

Les convulsions viscudes pels mercats financers en els darrers sis mesos, durada de les activitats del Club, particularment als mesos de gener i d’abril, han fet que només 28 grups, dels 36 equips que han finalitzat el concurs, hagin obtingut rendibilitats positives. La rendibilitat mitjana de tots els grups ha estat del 4,8% que està una mica per sobre de l’evolució de l’IBEX que ha pujat un 4,4% al període d’activitat del Club.

Els dos grups guanyadors varen avançar l’evolució del mercat i varen saber aprofitar les oportunitats que oferien els mercats de derivats, particularment d'opcions, per aconseguir rendibilitats molt elevades en comparació amb l’evolució general del mercat. El primer classificat ha obtingut una rendibilitat del 47,8% i el segon del 34,1%.

Pel que fa només al mercat de renda variable, la forta caiguda de les cotitzacions als mesos de gener i d’abril ha enfonsat les carteres de molts de grups. Enmig d’aquesta tempesta, dos grups han sabut obtenir grans rendibilitats i reduir el risc amb la diversificació de la seva cartera.

El Club d'Inversió: 1989-2014. Una pinzellada històrica

La primera edició del Club data de l’any 1989. Amb els anys el concurs ha anat adquirit rellevància, incrementant-se el número de participants i el nombre d’activitats de formació. Avui, el Club d’Inversió SA NOSTRA-UIB és el club de borsa més antic d’Espanya, juntament amb el que promou el diari Expansión.

La proposta, que encara ara resulta innovadora, consisteix en oferir un aprenentatge actiu, que aprofita la curiositat natural dels estudiants i que els du a pensar per ells mateixos i a demanar-se quines son les preguntes importants i, després, a trobar la resposta. Una metodologia on l’error és una peça clau del procés d’aprenentatge i no la manifestació del fracàs.

El suplement sobre economia del diari Ultima Hora, a les seves edicions de Mallorca, Menorca i Eivissa i Formentera s'ha fet ressò del lliurament d'aquests guardons. Vegeu el reportatge.

El Club té com a objectiu principal donar a conèixer els aspectes operatius del funcionament dels mercats organitzats d’accions i els mercats de derivats sobre renda variable
Els guanyadors de la XXV edició del Club d'Inversió amb els representants de Sa Nostra i la UIB
Els guanyadors de la XXV edició del Club d'Inversió amb els representants de Sa Nostra i la UIB
fle_izq 1 / 6 fle_der
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20