Exposició

“Virulències”, la violència masclista i les seves fractures

El Centre de Cultura de Palma acull “Virulències”, una mostra impulsada per l’Institut d’Afers Socials del Consell de Mallorca, que aborda la problemàtica de la violència masclista i l’examina des d’una perspectiva social, cultural i històrica.

“Virulències” està comissariada per Sara Rivera Martorell i Aina Ferrero Horrach. Aquesta mostra multidisciplinar i heterogènia inclou peces d’artistes i suports ben diferents, en molts casos treballades amb estils també molt divergents. Així podem veure pintura, escultura, fotografia, instal·lació i vídeo d’artistes consolidats com Juan segura o Laetitia Bermejo, però també d’altres més joves com Nora Dorian, Jaume Pujol o Sábada i Touron.               

La violència masclista i les seves fractures

L’objectiu de la mostra “Virulències” és situar un lloc d’acció en la representació de la violència masclista i les seves fractures. Ho és també examinar el pre-concepte de violència masclista estès per oferir una visió més àmplia d’aquesta realitat, la qual va molt més enllà de la violència física o verbal, podent parlar d’una violència estructural i plural.

Les violències són una mena de virus que s’expandeixen i es contagien arribant indiscriminadament a gairebé tots els contexts, a tots els estrats socials. Segons Sara Rivera i Aina Ferrero, es pretén “qüestionar la situació actual de diferents col·lectius oprimits en relació a un sistema capitalista i patriarcal que no sempre es fa evident”. Segons les comissàries aquestes opressions moltes vegades s’accepten de forma natural per una herència cultural no qüestionada, i s’assumeixen com agents culturals. És en aquest estadi on la responsabilitat de mediació entre la problemàtica existent i l’espectador/a no sensibilitzat en el tema, pren la seva importància per tal crear imatges conceptuals que facilitin la percepció del problema i així crear així estats d’opinió.

La necessitat de denúncia social

La mostra “Virulències” vol sensibilitzar, a través del visionat de les peces exposades, sobre la urgent necessitat de denúncia envers determinats temes que poden i deuen esser canviats des de la pròpia realitat individual i estenent-se cap a la realitat col·lectiva, donant alhora resposta a les demandes de diversitat cultural per tal de formar en el respecte i la consideració de l’alteritat i la riquesa de la diversitat.

Les comissàries

Sara Rivera Martorell i Aina Ferrero Horrach, són llicenciades en Història de l'Art i especialitzades, en estudis de gènere, crítica d'art  i percepció i recepció de l'obra d'art respectivament. Han cursat màsters en Institucions com el Reina Sofia, l'IART, o la UOC. La seva tasca professional es basa en la investigació, la docència i l'apropament de l'art al públic mitjançant la realització de conferències i seminaris duts a terme en Es Baluard o Can Prunera, a part de publicacions en revistes especialitzades. 

Artistes participants 

 • Laetitia Bermejo
 • Sara de Blas Patricio
 • Javi Cobo
 • Nora Dorian
 • Francisca Llabrés
 • Marta Murgades
 • Christian Ponce
 • Jaume Pujol
 • Nikita Rodriguez
 • Roig de Diego
 • Sábada / Touron
 • Juan Segura
 • Sr & Sra Smith
La mostra “Virulències vol sensibilitat sobre la urgent necessitat de denúncia envers la violència masclista i ajudar a formar en el respecte a l’altre
Cartell de l'exposició
Cartell de l'exposició
1
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20