Turisme i economia

18-12-2014

Apostem per un model turístic sostenible i competitiu

Per al responsable d'Empreses turístiques de BMN-Sa Nostra, Tolo Manera, cal conèixer en profunditat les necessitats reals del turisme i treballar amb una estratègia que aporti solucions i augmenti la qualitat. L'entrevista la publica Hosteltur.

 A l'entrevista que ha concedit a Hosteltur, Tolo Manera afirma que només dinamitzant la indústria turística, com a motor principal de l'economia de les Balears, es pot entrar en creixement i generar nous llocs de treball. El finançament, l'evolució de la morositat i les creixents inversions hoteleres són altres temes tractats amb el directiu de BMN-Sa Nostra.

1) Com està evolucionant la concessió de crèdit a 2014 i quines perspectives tenen per al 2015?

BMN-SA NOSTRA està creixent aquest any en concessió de crèdits molt per sobre d'anteriors exercicis. La distribució de més de 350 milions d'euros de nou finançament sobre les petites i mitjanes empreses vinculades al sector turístic, que també arriba a emprenedors i autònoms, és la materialització del nostre suport a aquests agents productius.

D'altra banda, hem establert convenis amb les federacions hoteleres de Mallorca, Menorca i Eivissa, per a facilitar-finançament amb 300 milions d'euros. Per al 2015, el nostre compromís és donar-los suport en aquesta aposta determinant que tenen fixada per incrementar la qualitat dels seus establiments.

2) El sector turístic espanyol gaudeix ara de més reputació que altres activitats econòmiques a l'hora d'aconseguir crèdit?

El turisme és la base del teixit empresarial que sustenta a la nostra economia ia ell hem de dedicar tot el nostre esforç. El Producte Interior Brut de les Balears es basa en un 84% en empreses turístiques o relacionades amb el sector.

Les nostres illes constitueixen la segona comunitat autònoma espanyola que rep major nombre de turistes anuals amb més de 13 milions d'arribades. Aquesta és la realitat que no volem ni podem obviar. Ara ens trobem en una fase de l'economia especialment adequada perquè les empreses puguin accedir al capital i invertir.

Per créixer i millorar la qualitat i la capacitat de la nostra oferta i així afrontar els reptes de la competència exterior.

3) Com definirien les taxes de morositat actuals en el sector turístic?

Des del 2008 el sector turístic i hoteler ha anat reduint i pal·liant els seus nivells de morositat. En realitat, el sector en general no presenta quotes elevades de morositat donada la seva escassa exposició al risc immobiliari. Han ajudat la creació de plataformes de gestió del risc d'impagament i altres mesures d'acompanyament empresarial, que s'han convertit en una mena de ràting predictiu de la morositat per a tota la cartera de clients i ha permès una reducció notable i important per als bancs.


4) Nombroses empreses estan embarcant-se en projectes de renovació hotelera, sobretot en destinacions com les Balears. Han registrat un repunt en sol·licituds de crèdits per finançar aquests projectes?

Sí, ja a finals d'estiu vam atendre nombroses sol·licituds de finançament. L'objectiu és millorar la qualitat dels serveis d'allotjament, així com les infraestructures i equipaments. Són elements clau per millorar l'oferta i fer-la més competitiva en el mercat europeu.

5) Què persegueix BMN-Sa Nostra amb aquest suport?

Apostem perquè el nou model turístic de les Balears sigui sostenible i competitiu. Això implica oferir el nostre consens i donar suport a tots els agents productius involucrats. Cal conèixer en profunditat les necessitats reals del turisme i treballar amb una estratègia alineada que aporti solucions i augmenti l'eficiència i la qualitat del sector. Només dinamitzant la indústria turística, com a motor principal de l'economia de les Balears, es pot entrar en creixement i generar nous llocs de treball.

6) Quines tendències s'observa BMN-Sa Nostra pel que fa al tipus de projectes turístics / hotelers que sol·liciten finançament, quins objectius persegueixen aquests projectes?

Els projectes que han entrat a la Conselleria de Turisme en el que portem de 2014 reflecteixen unes partides pressupostàries molt superiors a les de 2013. A Mallorca, només en establiments de nova construcció, se superaran els 100 milions d'euros en inversió, tot i que el comportament de la resta de les illes sigui diferent. A Menorca no hi ha constància que s'hagin de produir importants desemborsaments, mentre que Eivissa es mostra molt dinàmica. L'esforç inversor, que porta diversos anys donant els seus fruits després de l'aposta per la qualitat amb l'aprovació de la Llei Turística, sumarà més de 500 milions d'euros en reformes hoteleres en 3 hiverns.

7) A més de les Balears, observen vostès un repunt de sol·licituds de finançament en altres destinacions turístiques nacionals i internacionals? Si és així, ¿què diferents tendències s'observen depenent de si el projecte és per a Espanya o l'estranger?

Les inversions que tenim en cartera estan radicades bàsicament a Balears. Sobretot són projectes per a obra nova o per a reformes estructurals que requereixen inversions importants. Els projectes que es desenvolupen aquí, llevat d'excepcions, són per a la millora de la qualitat i els que es plantegen en altres destinacions, bàsicament Carib i Sud-amèrica, són per a noves instal·lacions hoteleres o per al desenvolupament d'indústries complementàries al sector.
  
8) En la indústria turística espanyola és freqüent que les empreses operin diversos hotels sota diferents societats, sense que arribin a consolidar els comptes en un únic balanç. Tanmateix, això pot crear poca transparència i dificultats a l'hora de sol·licitar un crèdit, pel fet que a caixes d'estalvis i bancs els resulta més complicat analitzar els riscos de cada operació. Quina seria la seva recomanació financera al sector turístic?

Per a nosaltres un factor fonamental és la confiança. Coneixem el sector, la seva gestió i les seves formes d'administrar el negoci i ell ens coneix a nosaltres. Amb aquest bagatge aixequem ponts de col·laboració i proposem aprofitar les sinergies derivades de la interacció dels agents públics i privats. També és important generar un coneixement ampli de la situació actual i futura per millorar la gestió del producte turístic. És la major i més significativa font d'ingressos de les Balears i constitueix un estímul vital per a la seva activitat econòmica i el seu teixit social.

Tolo Manera (Palma, 1963) és el coordinador d'Empreses Turístiques de BMN-SA NOSTRA.

Ha estat director de l'Àrea de sucursals de l'entitat i director regional de Palma, Eivissa, Menorca i Canàries. Manera, que treballa a l'entitat des de 1983, ha estudiat Ciències Empresarials i és Màster en Direcció d'Empreses per l'CEFEM i ha realitzat el Programa Avançat de Direcció General de l'Institut d'Empresa.


Tolo Manera
Tolo Manera
fle_izq 1 / 2 fle_der
El finançament, l'evolució de la morositat i les creixents inversions hoteleres són altres temes tractats amb el directiu de BMN-Sa Nostra
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20