Presentació llibre

07-12-2017

Cuina tradicional de Mallorca: intimitat original

Tomeu Arbona ens presentarà el proper dissabte, 9 de desembre, en el Centre de Cultura SA NOSTRA de Palma, aquest llibre on hi recull les receptes tradicionals de la cuina mallorquina. Bellament il·lustrat per les fotos de Bartomeu Sastre, la cantant Miquelina Lladó també intervendrà en la presentació.

Diu en Tomeu que ‘des de fa molt de temps, em feia il·lusió fer aquest treball de recollida de receptes de cuina tradicional.

Aquesta feina ha estat paral·lela i lligada al nostre quefer diari en el Fornet de la Soca, que ha esdevingut una plataforma per a les activitats que hem anat fent fora del nostre espai fins ara.

Amb l’interès de posar en valor la cuina i la rebosteria tradicional, hem anat elaborant receptes de gran valor de les cuines casolanes populars, de la cuina conventual i de les cases senyorials.

Experiències que hem anomenat gastroarqueològiques, sempre desenvolupades a espais emblemàtics com possessions, convents, places, clastres i cases senyorials, d’on provenien les receptes i que desemboquen en aquest projecte d’enfocament historicista, amb la interpretació original, no versionada.

I amb la participació d’altres professionals de la gastronomia i disciplines relacionades amb la cultura, on hi trobem sinergies com l’art, la música, la literatura, l’horticultura o el teatre...’

Intimitat original

Tomeu Arbona ve a recordar-nos que la cuina no són ni els premis, ni els concursos, ni les estrelles, ni els congressos, sinó alguna cosa molt més afable i quotidiana. I ho fa mitjançant receptes tan sàvies i humils com el pa amb fonteta, que la meva besàvia acompanyava de figues, o una truita de cucuis (l’espiga dels alls) o un senzill arròs de tomàtigues de ramellet.

Gastronomia és sortir a fer una passejada a la recerca de quatre espàrecs de cristià per fer-se un remenat amb ous de corral i un polsim d’all: endur-se’n a casa (i a la boca) un bocinet de natura. Per ventura no és la frugalitat una forma de resistència?

En un aforisme feliçment paradoxal, Eugeni d’Ors va afirmar que “tot el que no és tradició, és plagi”. Escodrinyar a fons aquest llegat inacabable –i no rendir-se al cebiche– és avui una actitud tant insòlita com radical.

Compartir els resultats del minuciós i apassionat rastreig és contribuir a l’autoreconeixement col·lectiu del patrimoni propi, l’única manera perquè la voraç indústria agroalimentària no l’aniquili per sempre més.

Andoni Sarriegi (del pròleg del llibre)

Tomeu Arbona

Tomeu Arbona Figuerola (Palma, 1962), dedicat des de jove al treball social, l’educació social i la psicologia a barris marginals de la nostra ciutat, ha compaginat el seu afer laboral amb el món gastronòmic, en el qual s’inicià des de nin, endinsant-se amb interès en els documents antics de la gastronomia de Mallorca, de l’antropologia i la cultura local com a a cionat apassionat i aportant la proximitat de persones enteses en la cuina històrica del seu àmbit familiar.

Ha esdevingut un reboster “inesperat” quan, a causa de la crisi econòmica que ha patit Europa els darrers anys, que l’afectà profundament fins al punt de perdre el seu lloc de treball, inicià la gran aventura del Fornet de la Soca.

El Fornet de Tomeu Arbona en pocs anys ha aportat una visió diferent al panorama de la rebosteria i la gastronomia de Mallorca en general, servint amb gust tots els ingredients de qualsevol gran argument: història, patrimoni, crisi, esperança, superació i èxit.

Bartomeu Sastre Grimalt

Bartomeu Sastre Grimalt, Palma (1986), des de ben jove ha volgut ser artista. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha realitzat diverses exposicions individuals i col·lectives a diversos centres d’art, tant nacionals com internacionals. També ha guanyat premis i gaudit de beques artístiques.

  • Centre de Cultura SA NOSTRA
  • Carrer de la concepció, 12 de Palma
  • Dissabte dia 9 a les 18h.

 

fle_izq 1 / 3 fle_der
Nou llibre de Tomeu Arbona. El presentarà dissabte, 9 de desembre. Centre de Cultura SA NOSTRA de Palma
Cinema d'Autor
30/11/2017

«El mar», d'Agustí Villaronga

Conferència
30/11/2017

L’estil de vida mediterrani

Conscienciació
30/11/2017

Mes europeu del TDAH

Premi 'Carlos Blanes Nouvilas'
29/11/2017

Qui és Jaume Ferriol?

I Premi d’Economia Social
24/11/2017

‘Carlos Blanes Nouvilas’

Música solidària
23/11/2017

Ajudem els petits Izan i Lucas

Cinema d’autor
13/12/2017

La propera pell

Concert Solidari de Nadal
12/12/2018

Blauets de Lluc i la Capella Mallorquina

Cicle APABAL
18/12/2017

L’abadia de Northanger

Exposició Eivissa
27/12/2017

“La Transició a peu de carrer”

Cercle d’Economia
03/01/2018

Juan Pedro Yllanes

Cinema d’autor
18/01/2018

La novia

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20