Premi ‘Carlos Blanes Nouvilas’

29-11-2017

Al treball de Jaume Ferriol ‘Un nou sistema de finançament. Hi haurà llum al final del túnel?’

El jove estudiant de la UIB Jaume Ferriol Perelló guanya el I Premi Carlos Blanes amb una visió independent i crítica del sistema de finançament autonòmic. El seu treball ‘Un nou sistema de finançament. Hi haurà llum al final del túnel?’obté el premi que té una dotació de 3.000 euros.

Jaume Ferriol Perelló (Maria de la Salut, 1995) és el primer guanyador del Premi ‘Carlos Blanes Nouvilas’ d’Economia Social que organitzen la Fundació Caixa de Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i BMN-Sa Nostra.

Aquest guardó, de caràcter bianual i dotat amb 3.000 euros, neix per incentivar la recerca i la innovació dins l’àmbit de les ciències econòmiques.

D’aquí que el tribunal avaluador hagi valorat que el treball estigui ben estructurat, que comenti amb profunditat els fonaments teòrics dels sistemes de finançament de governs subcentrals a països d’àmbit federal, que analitzi els sistema de finançament de les Comunitats Autònomes i la seva problemàtica i, finalment, que faci una proposta de reforma.

Un treball rigorós i ben estructurat, amb una proposta de reforma

També en destaquen el rigor en el tractament, la feina i el raonament de l’alumne, i que sigui un tema de màxima actualitat.

L’estructura del treball descansa en tres blocs. En el primer, es planteja una revisió de la teoria, sobre la qual analitzar el model actual i proposar-ne un de nou. Revisant les despeses i els guanys a l’hora de cedir competències, s’avaluen els sistemes de transferències, els tipus i les competències tributaries.

En un segon bloc, s’avalua el sistema actual partint de la teoria del bloc anterior, per exposar-se una proposta de nou model, en un exercici d’economia normativa, no positiva.

Per acabar, s’ofereixen unes entrevistes a polítics i altres persones rellevants de la societat, els quals aporten els seus judicis i la seva visió sobre el tema del finançament autonòmic.

Lliurament del premi

L’acte va tenir lloc la nit del dimarts, 28 de novembre, al Centre de Cultura Sa Nostra, al carrer de la Concepció, 12, de Palma.

En el decurs de l’acte es va projectar una síntesi del documental: ‘Carlos Blanes: història i destí’ i Jaume Ferriol, guanyador del premi, va presentar el treball per al qual s’ha fet mereixedor del guardó dotat amb 3.000 euros.

També hi van intervenir

  • La Consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera
  • El Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet
  • El President de la Fundació Caixa de Balears, Jaime Canudas;
  • El director territorial de BMN-SA NOSTRA, Antoni Serra. 
  • Tomás Blanes, fill de Carlos Blanes, que lliurarà el premi al jove estudiant de la UIB

 

CARLOS BLANES NOUVILAS, (PALMA, 1929 - CALVIÀ, 2013)

Casat amb Maria Rosa Jaume, Carlos Blanes era pare de 5 fills i sempre fou un home discret, però amb unes capacitats intel·lectuals i de feina extraordinàries. Llicenciat en Dret a la Universitat de Barcelona, fou el director i l’impulsor de l'etapa de major desenvolupament de ‘Sa Nostra’, Caixa de Balears. Va ser-ne el director general 25 anys: entre 1968 i 1993.

Amb la seva direcció, Sa Nostra va desplegar una etapa de modernització i d'expansió. La seva gestió es va fonamentar en dos eixos estratègics: l'econòmic i el social. En l’àmbit econòmic, destaca la feina de Blanes en la implantació territorial de Sa Nostra a totes les Illes. Així, l’entitat assoleix i consolida el lideratge en el mercat financer de les Illes Balears.

També enforteix l'Obra Social de Sa Nostra i organitza la diversificació de les activitats socials, educatives i culturals.

La col·lecció d’art, les literàries El Turó i Tià de sa Real, o la concessió de beques per ampliació d’estudis, se sumen al concert al torrent de Pareis, a la guarderia d’infants de Son Gotleu, al centre de formació de Can Tàpera o a la finca d’experimentació agrària de sa Canova, entre d’altres. D’altra banda, l’Informe econòmic i social és una de les seves obres referents més significades.

A LA UNIVERSIAT, PRESIDIRÀ EL PRIMER CONSELL SOCIAL DE 1986 A 1993

La confiança que manté amb els joves es converteix en la seva aposta decidida a favor de la creació de la Universitat de les Illes Balears. En aquest sentit, la seva feina serà fonamental en el desenvolupament de la primera institució acadèmica de les Illes.

A la Universitat, presidirà el primer Consell Social, des del 1986 fins al 1993, des d’on supervisa el control econòmic i financer i participa activament en la definició dels seus criteris estratègics i en l’avaluació dels serveis i la qualitat universitària.

Interessat pel món empresarial, dels negocis i de les associacions, Blanes fou membre destacat i reconegut de la junta directiva de la Cambra de Comerç de Mallorca i d’Eivissa i del Foment del Turisme de Mallorca.

El seu compromís amb aquesta terra i la seva gent el va dur a impulsar i presidir el Jardí Botànic de Sóller i al reconeixement com a mestre de la Maioricensis Schola Lullistica.

Sempre parava esment i ajudava els més desatesos. La dignitat i la discreció fan part del seu llegat i les institucions que convoquen aquest premi volen honorar la figura de Carlos Blanes i respectar els valors que el van caracteritzar al llarg de tota la seva trajectòria vital i professional.

El guanyador amb els representants institucionals que han promogut el premi
El guanyador amb els representants institucionals que han promogut el premi
fle_izq 1 / 6 fle_der
El tribunal avaluador ha valorat que el treball estigui ben estructurat, que comenti amb profunditat els fonaments teòrics dels sistemes de finançament de governs subcentrals a països d’àmbit federal, que analitzi els sistema de finançament de les Comunitats Autònomes i la seva problemàtica i, finalment, que faci una proposta de reforma...
I Premi d’Economia Social
24/11/2017

‘Carlos Blanes Nouvilas’

Música solidària
23/11/2017

Ajudem els petits Izan i Lucas

Jornada formativa
23/11/2017

El turisme xinès

IV Festival de Tardor
20/11/2017

Quirós Piano Duo

Concert solidari
15/11/2017

Capella mallorquina

Vídeo met the movie star
15/11/2017

Fotos. (1996, 98 min.)

Cinema
15/11/2017

Cicle APABAL 2017

Cicle de Cinema
08/11/2017

The company of wolves

Cicle de Cinema
06/11/2017

‘Vídeo met the movie star’

Premi 'Carlos Blanes Nouvilas'
29/11/2017

Qui és Jaume Ferriol?

Cinema d'Autor
30/11/2017

«El mar», d'Agustí Villaronga

Conferència
30/11/2017

L’estil de vida mediterrani

Conscienciació
30/11/2017

Mes europeu del TDAH

Cinema d’autor
13/12/2017

La propera pell

Concert Solidari de Nadal
12/12/2018

Blauets de Lluc i la Capella Mallorquina

Cicle APABAL
18/12/2017

L’abadia de Northanger

Cercle d’Economia
03/01/2018

Juan Pedro Yllanes

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20