Entrevista

12-09-2017

Recorreguts arquitectònics

Pilar Rubí ens farà entendre la ciutat contemporània i tot allò que l’envolta, des de l’historicisme al modernisme, fins arribar a dia d’avui. Si t’interessa l’arquitectura i l’art de Ciutat, aquest és el teu curs.

Amb Pilar Rubí identifiquem els principals corrents arquitectònics contemporanis internacionals i sabrem com els estils arriben a Mallorca per establir connexions amb els edificis del nostre entorn. Així ens ho ha comentat.

  • ·         Què aprendrà un alumne d’aquest curs de Recorreguts arquitectònic?

Combinam una classe teòrica a l'aula, per explicar la història dels estils arquitectònics des de finals dels segle XIX i fins avui, amb una visita guiada, per identificar aquells estils en exemples que podem trobar en la nostra ciutat. Sobretot, aprendrà a mirar la ciutat des d'una altra perspectiva.

  •  ·         Palma és una ciutat tan diversa i calidoscòpica?

Sí, ho és. Arquitectònicament, és el resultat de capes, estrats i substrats de la petjada de diverses civilitzacions i ja en segle XX, de l'amalgama d'estils que en cada època s'han imposat, a banda dels traçats urbans que l'han anada configurant com és avui. A petita escala, ens serveix per parlar de la història dels estils en la perifèria, de com ens arriben les influències des de fora i com es tradueixen arquitectònicament en el nostre entorn.

  •  ·         De l’historicisme, quin edifici de Ciutat és el més emblemàtic?

En tenim diversos perquè l'historicisme és un paraigües molt ampli sota el qual es troben altres subestils de revisió del passat arquitectònic des del seu present. Un exemple podria ser cal Comte San Simon, al carrer de Sant Jaume, adscrit a l'historicisme renaixentista.

  • ·         I del modernisme?

Tenim també molts exemples, no només al centre de la ciutat, també a Santa Catalina i El Terreno. El més emblemàtic és el Gran Hotel de Domènech i Montaner perquè marca l'entrada de l'estil a Mallorca. Però potser triaria el conjunt format per l'edifici de l'Aguila de Bennazar al costat de Can Forteza Rey, a la plaça Marquès del Palmer, dos edificis d'un mateix estil però molt diferenciats.

  • ·         Arribant a la contemporaneïtat, quines edificacions sobresurten?

Tenim obres de grans arquitectes que han vengut a Mallorca a assumir encàrrecs privats i els comentam a classe, com Libeskind o Alvaro Siza, sense deixar de banda l’empremta d'Utzon. A Palma, hi ha intervencions d'integració patrimonial contemporània com el passeig de la murada o la portada de l'església dels Sagrats Cors d'Elies Torres, o la reforma del Centre de Cultura Sa Nostra, que feren els germans García Ruiz. Com també, la reforma del Casal Balaguer que han fet Duch-Pizà. I l'obra dels arquitectes més joves, com Flexoarquitectura, que s'obri camí amb nous projectes. 

  • ·         Quina és la Ciutat idíl·lica de Pilar Rubí?

És Nova York. Un camp de proves arquitectòniques que aprofita el capital intel·lectual que des d'Europa s'exilia a Estats Units amb la 2ª Guerra Mundial. És una ciutat fascinant que està en constant construcció i que es reinventa cada dia.

  • ·         De no viure a Palma on t’agradaria viure?

 És difícil. Som un ciutadana convençuda. Si fos un lloc de Mallorca, triaria el Sud de l'illa. Si hagués de partir, em decantaria per una gran capital com París o Nova York però Madrid i Barcelona també m'agraden molt.

  • ·         Ens donaries la referència d’un edifici emblemàtic a nivell mundial?

Un clàssic de la contemporaneïtat: la villa Savoie de Le Corbusier (1929) que desenvolupa els cinc punts de la seva arquitectura.

  • ·         Per què aquest?

Al costat de Mies Van der Rohe són els grans pares de l'arquitectura contemporània. L'espai mai tornarà a ser entès de la mateixa manera després que ells desenvolupin el seu corpus teòric i el duguin a la pràctica en múltiples projectes. Però n'hi ha molts altres, igualment renovadors. És complicat quedar-se només amb un.

Qui és Pilar Rubí?

Pilar Rubí és llicenciada en Història de l'Art i en Comunicació Audiovisual. Imparteix cursos de formació relacionats amb l'art contemporani al Centre de Cultura "Sa Nostra" des de fa tres anys. Ha estat professora associada al grau d'Història de l'Art a la UIB i paral·lelament, ha realitzat projectes de comissariat.

Part de la seva trajectòria l'ha desenvolupada en els mitjans de comunicació com a redactora i editora de continguts (TVMallorca, IB3TV i IB3Ràdio) a més de col·laborar en publicacions de cultura contemporània.

Actualment treballa a Es Baluard en la coordinació d'activitats i condueix setmanalment la secció d'art a "Els Entusiastes" d'IB3Ràdio.

Fotos d'un viatge que varen fer l'any passat els alumnes de l’Obra Social Sa Nostra, per conèixer la Barcelona modernista
Fotos d'un viatge que varen fer l'any passat els alumnes de l’Obra Social Sa Nostra, per conèixer la Barcelona modernista
fle_izq 1 / 5 fle_der
El curs ens serveix per parlar de la història dels estils en la perifèria, de com ens arriben les influències des de fora i com es tradueixen arquitectònicament en el nostre entorn...
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20