Economia

09-02-2015

L'evolució del crèdit a Menorca

El Diari Menorca ha publicat unes declaracions del director territorial de BMN-SA NOSTRA, Antoni Serra, referides a l'evolució del crèdit i a l'economia de Balears. Aquesta notícia és fruit de l'entrevista que reproduïm a continuació.

1 Quina tendència percep BMN a Menorca en financiació?

La formalització de noves operacions de crèdit, durant l'any 2014, ha crescut de manera significativa a Menorca, un increment semblant al que han experimentat les altres Illes. Pel que fa a crèdit a particulars, hem formalitzat a l’entorn d’unes 300 operacions més que en l’exercici anterior.

Les Balears viuen una etapa econòmica molt dinàmica, com a comunitat líder i destinació turística popular. Per finançar la millora de l’oferta turística, hem establert acords que superen els 300 milions d'euros de financiació amb les Federacions Hoteleres de Menorca, Mallorca i Eivissa Formentera.  També hem subscrit altres col·laboracions amb les cambres de comerç i associacions empresarials de Balears per finançar inversions de pimes per més de 400 milions d’euros.

2 Quins són els motius? Es demanen més hipoteques, hi ha més marge per part de les entitats de poder-ne concedir més. Va lligat amb l’incipient recuperació, o per contra es tracta d’un fet puntual

Tot ajuda a conformar aquesta demanda creixent, la incipient recuperació, la millora d'expectatives pel 2015, juntament amb la liquiditat existent en el sector bancari,  fan que la tendència pugui continuar i consolidar-se. La nostra aposta és impulsar també el finançament a les pimes i l'acompanyament als emprenedors i autònoms.

En el cas de Menorca trobam indicadors positius, com és el cas que el nombre d'empreses constituïdes ha augmentat en el darrer any, però també de signe diferent com és la pèrdua de població en quasi dos mil habitants.

3. Com veu la situació econòmica actual a Menorca (i/o Balears). Anem cap a la recuperació?

Vivim una etapa de franca recuperació i els baixos tipus d'interès permeten incrementar els crèdits a les empreses, ja siguin petites, mitjanes o grans. És un bon moment per promoure noves inversions. Balears tanca el 2014 en positiu gràcies a la millora dels preus. Aproximadament 9 de cada 10 establiments hotelers aconsegueixen millorar els resultats.

De fet, la millora dels ingressos a Mallorca i a Eivissa provenen d'increments en el preu que compensen caigudes en ocupació. En canvi, a Menorca l'increment dels ingressos té els dos components positius: preu i ocupació.

La majoria dels empresaris preveuen un 2015 positiu, amb un increment en facturació i en resultats. Això ha de reforçar la recuperació i mantenir la senda de generació de llocs de feina. Algunes estadístiques indicarien que 8 de cada 10 empreses turístiques espera incrementar plantilles enguany.

4. Es concedeixen més crèdits a empreses? Pot quantificar l'esforç que fa BMN amb les petits i mitjans empreses?

En el nostre cas el crèdit formalitzat a favor de les petites i mitjanes empreses ha augmentat un 10% a Menorca. Consideram que aquest teixit empresarial esdevé clau en la generació de riquesa i llocs de treball.

La nostra vocació és consolidar-nos com a banc de referència amb un model de negoci basat en l'enfortiment del compromís territorial, en l'especialització en banca de particulars i de pimes, en l'eficiència i en la innovació permanent.

5.Com evoluciona la taxa de morositat, ha crescut a baixat?

El comportament de la morositat a Menorca és semblant al de les altres illes. Com és natural, la  millora de l'economia que estam constatant porta aparellada una disminució en les taxes d'impagament del crèdit bancari.

6. L'esforç inversor donarà aviat els seus fruits?

L'aposta per la qualitat de l’oferta turística és important perquè el sector representa més del 80% del PIB de la comunitat. Les inversions previstes sumen més de 500 milions d'euros en reformes de la planta hotelera. L'efecte immediat i molt positiu és l'impuls de l'ocupació en la construcció i en el sector d’industrials.

7. Aleshores, es crearà ocupació?

És un moment especial per a la nostra economia. Ho hem d’observar amb confiança. Els analistes preveuen una etapa que ha de resoldre el problema de les petites i mitjanes empreses, amb accés al finançament i que ha de possibilitar la generació de nous llocs de treball. El turisme seguirà sent el principal motor de l'economia i un generador d'ocupació i benestar per al conjunt de Balears.

 

Antoni Serra Caldés (Sa Pobla, 1974) director territorial de BMN per a Balears i Canàries, des de febrer de 2013. Assumeix aquest càrrec després d'haver estat director adjunt a la Presidència de BMN i màxim responsable de la Direcció de Negoci i de la Xarxa Comercial a Balears i Canàries.

Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat de Navarra, PDD per l'IESE i Màster en Gestió d'Empreses Financeres. Des de la seva incorporació a "SA NOSTRA" el 1998, ha exercit diferents responsabilitats sempre dins de l'Àrea comercial de l'entitat.

fle_izq 1 / 3 fle_der
A Menorca l'increment dels ingressos té els dos components positius: preu i ocupació.
Enllaços relacionats

:

Web del diari Menorca.Info

http://menorca.info/
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20