Personalíssim

05-02-2015

Música essencial en estat pur

Tomeu Moll-Mas ens ofereix una entrevista amb el rerafons de Natura Elèctrica Project. És la investigació sonora de la qual ens oferirà el proper diumenge un concert de presentació al Centre de Cultura SA NOSTRA.

Què trobarà l’espectador al teu concert del Centre de Cultura?

La presentació de la primera fase del projecte De Natura Elèctrica, que és una investigació sonora sobre la influència dels mitjans electrònics i digitals en les estètiques de la música del nostre temps.

Aquesta primera fase comprèn l'enregistrament d'un CD amb obres per a piano, electrònica, vídeo i piano manipulat, de compositors de Mallorca, País València, Catalunya, Euskadi, Madrid i Finlàndia.

Diumenge presentam aquestes obres en públic. Dues d'aquestes composicions (De Natura Labyrinthus, per a piano manipulat per dos intèrprets, i Sydus IIIb, per a piano mecanitzat) s'estrenaran aquest diumenge.

Fes-nos un breu comentari il·lustratiu de les peces que interpretes al concert

Les obres del CD De Natura Elèctrica proposen un piano, o bé fusionat amb l'electrònica, o bé lleugerament preparat o intervingut amb instruments no convencionals o propis de la percussió (bols tibetans, arc de violí, plectres, diversos tipus de baquetes, vibradors, blu-tak, etc).

Aquests mitjans no convencionals permeten aproximar el so de l'instrument acústic al dels mitjans electrònics, produint la trobada estètica que proposa aquest projecte musical.

També hi ha obres en què l'element escènic és rellevant, en què s'ha creat un vídeo a propòsit (No studies#3, d'Alberto Bernal) o en què els dos instrumentistes que interpreten el piano manipulat es mouen al voltant de l'instrument.

L'acció feta per a aconseguir les sonoritats esdevenen molt rellevants en aquest tipus d'obres.

 A quins públic s’adreça la teva música?

S'adreça a qualsevol amant de la música. La particularitat d'aquest repertori és que està a mig camí entre els llenguatges de la música clàssica i la música electrònica. De fet, el CD que hem enregistrat té inclús un bonus track, un element més aviat propi de la música rock.

La dissolució de les fronteres dels gèneres musicals pensam que és de cada vegada més necessària. Per això De Natura Elèctrica no està pensada per a un tipus d'oient concret.

Un compositor de referència

Del segle XX: György Ligeti. Del segle XXI: Marco Stroppa.

Un llibre que t’hagi agradat

Dels darrers que he llegit, Freedom, de Jonathan Franzen

Una pel·lícula que voldries tornar a veure

Qualsevol de Tarkovsky.

Una ciutat on fer el proper concert

Aquest any de moment sonarà a Barcelona, València, Madrid, i a un petit festival de les Terres de l'Ebre anomenat SIRGA, per octubre-novembre d'enguany.

Els festivals de noves músiques que passen fora de les grans ciutats són molt especials pel tipus d'audiència que congreguen, i em fa una il·lusió especial aquest concert.

Tomeu Moll-Mas, piano

Nascut a Mallorca el 1975, aquest artista ha desenvolupat una notable carrera gràcies al seu compromís amb el repertori contemporani, als nous conceptes relacionats amb el rendiment i la innovació del so.

Ell va estudiar amb el pianista Jean-Pierre Dupuy i ha estat aprenent dels compositors amb els quals ha estat en contacte professional. Entre d'altres: Marc Stroppa, Helmut Lachenmann, Stefano Gervasoni, etc.

Ha gravat el 2014 el seu primer CD com a solista, anomenat De Natura Elèctrica, una investigació sobre la influència dels mitjans de comunicació electrònics i elèctrics en l'estètica i el so de la música nova.

Com a solista o com a músic de cambra ha actuat a Espanya, França, Alemanya, Finlàndia, Brasil i Xile. Alguns de les seves més gratificants experiències musicals estan relacionades amb la creació de dues peces de música de ball: Astres Mínims, amb música de M Stroppa i Hitzak, Metàfores Cachées, amb una composició original d'Iker Güemes.

És membre de l'Ensemble Espai Sonor de València (Espanya) i cofundador d'Alter Face, un conjunt de teclats dedicats al repertori per a piano manipulat, dos pianos i qualsevol tipus de tecles. Ha participat en enregistraments d'estudi, i dos CD amb Espai Sonor publicats per Stradivarius.

Foto GaizkaTaro
Foto GaizkaTaro
fle_izq 1 / 4 fle_der
La particularitat d'aquest repertori és que està a mig camí entre els llenguatges de la música clàssica i la música electrònica!
Enllaços relacionats

:

De Natura Elèctrica - Audio overview

https://www.youtube.com/watch?v=F8C84GZUA9A
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20