Maribel Morrueco

21-05-2015

‘Les Balears sempre ens han fet costat. Aquí som molt solidaris’

Acaben de celebrar el Dia Mundial de l’Autisme, i des de l’Associació de Pares de Nins Autistes de Balears APNAB-Gaspar Hauser, fan una crida per convidar la societat mallorquina als actes que organitzen solidàriament.

Hem repassat amb la directora-gerent de Gaspar Hauser, Maribel Morueco (Madrid, 1954), l’etapa que viu ara l’associació. Na Maribel fa 37 anys que viu a Mallorca i que es dedica professionalment a l’autisme, on va arribar de la mà del seu mestre Angel Riviére.

Quina és la salut social i financera de Gaspar Hauser?

Començam a sortir de la crisi, perquè des de l'Administració pràcticament s'han liquidat tots el deutes de l'any 2013. No obstant això, encara no s'ha aconseguit la regularitat en els pagaments dels ajuts que ens ofereix l'Administració com per poder tenir, mes a mes, la suficient tranquil·litat i estabilitat.

Com participen els pares i mares dels nois?

Ells prenen part, especialment, en la formació, perquè feim diverses Escoles de Pares durant l'any, adaptades a les diferents classes de famílies, en funció dels nivells dels seus fills o filles i tenint en compta les edats.

Potenciam l'associacionisme, especialment a través de les activitats solidàries que organitza l’APNAB, perquè puguin participar i col·laborar "en primera línia".

Quins projectes de GH vols destacar?

En aquests moments, l'atenció a joves i adults, bé amb Síndrome d'Asperger o Alt Funcionament, o amb major necessitat de Suports. Però estam potenciant accions en contextos inclusius i proporcionat guions de vida per a cada un d'ells, en funció dels seus nivells, expectatives i habilitats.

Algun projecte en concret?

Evidentment, el manteniment que s'ha aconseguit en Diagnòstic i Atenció primària, les accions inclusives des de l'Escola ordinària, i les activitats solidàries, no només amb finalitats de recaptació econòmica, sinó molt especialment per la seva vessant divulgativa i potenciadora de la presència comunitària de les persones amb autisme i les seves famílies a les Illes Balears.

Quina és la necessitat més urgent que teniu ara mateix?

La regularitat en els pagaments, mensuals o bimensuals; la rectificació de lleis que exigeixen pagament d'interessos a les entitats sense afany de lucre, (com si anéssim amb lucre), quan el retard en els pagaments fiscals ve produït pel retard en els pagaments de l'Administració; i, finalment, necessitam de forma urgent un nou local per al Servei d'Atenció Primària.

A quin nombre de nois i noies oferiu els vostres serveis?

Ara som 435 usuaris, en totes les etapes de la vida, i durant tota la vida: atenció primària; etapes educatives i en les seves diferents modalitats; residència; habitatge tutelat; oci; habilitats socials; planificació de la vida adulta; i Centre de Dia.

Quin és el teu anhel per aquests anys?

Seguir amb il·lusió i amb el suport de tota la societat illenca per cobrir totes les  etapes per a les necessitats dels nins i nines, joves, i homes i dones amb Autisme. I posant el llistó cada vegada més alt, sempre des de la perspectiva inclusiva i en tots els moments de la vida.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE L'AUTISME

Què és l'autisme?

  • L'autisme és una discapacitat. Les persones que tenen autisme no comprenen el que es coneix com a informació social (converses diàries, expressions facials, llenguatge corporal) d'una manera tan clara com la resta de persones. Per a una persona amb autisme el món pot ser un entorn confús, sense sentit ni ordre.
  • L'autisme afecta el desenvolupament i funcionament del cervell. Això inclou l'habilitat a l'hora de comunicar-se i socialitzar amb altres persones i l'entorn.
  • L'autisme és un trastorn de l'espectre. Els símptomes abasten des dels més lleus als més greus problemes de socialització i comunicació.

Quines són les característiques d'una persona amb autisme?

  • Els diferents tipus de símptomes de l'autisme són: deficiències en la interacció social i en la comunicació, interessos restringits i comportament repetitiu.
  • Les persones que tenen autisme sovint prefereixen la monotonia i les tasques rutinàries. També es poden comportar de manera inusual o angoixar per situacions quotidianes o per petits canvis en les seves rutines diàries i el seu entorn.
  • Moltes persones amb autisme poden no reaccionar o fer-ho de manera desproporcionada davant d'estímuls tàctils, visuals o auditius. També poden tenir una reacció inusual davant la calor, el fred o el dolor.
  • Al contrari de la creença popular, l'autisme no és sempre com mostra la condició del protagonista de la pel·lícula Rain Man.
  • L'autisme té símptomes diversos. Algunes persones amb autisme són molt independents i la seva condició és de 'alt funcionament', mentre que en altres, l'autisme és de 'baix funcionament' i poden no ser capaços de parlar, arribant fins i tot a necessitar ajuda per realitzar les seves tasques diàries. El comportament d'una persona també pot variar significativament amb el pas del temps.
  • L'autisme no es manifesta en l'aparença física de la persona. Físicament les persones amb autisme són iguals a la resta de persones.
  • L'autisme sovint es diagnostica o s'identifica durant la infància.
Maribel Morrueco a l'acte de lliurament dels Ajuts Solidaris de
Maribel Morrueco a l'acte de lliurament dels Ajuts Solidaris de "SA NOSTRA" l'any 2011
fle_izq 1 / 3 fle_der
Enllaços relacionats

:

Web de APNAG Gaspar Hauser

http://www.apnab.org/
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20