Montserrat Garcia

19-11-2015

“L’interès per la llengua anglesa ha arrelat a la societat balear”

L’educació, la literatura, l’experiència immigrant i el recent finalitzat dedicat als drets civils, són els temes dels quatre cicles de cinema que, organitzats per l’Associació de professors d’anglès de les Illes Balears APABAL, s’han dut a terme al Centre de Cultura SA NOSTRA.

Montserrat Garcia Comino (Palma, 1965), Llicenciada en Filologia i Literatura Anglesa i professora des de fa més de 20 anys, és la presidenta d’una associació que va néixer fruit de “la il·lusió d’un grup de professors que es van unir per treballar en favor de l'ensenyament i l'aprenentatge de l'idioma anglès” i que, quatre anys després ha vist com s’ha convertit en una plataforma que dóna veu a un col·lectiu de mestres que avui supera els 150 socis i que augmenta activitat rere activitat.

Montserrat ha estat formadora de professors per l'ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'associació de mestres Rosa Sensat i l'editorial Pearson Educación. Ha estat també assessora en llengües estrangeres al CEP Jaume Cañellas de Palma i en l’actualitat es assessora a la Conselleria d'Educació i Cultura de les Illes Balears,  col·labora en la formació de professorat AICLE (aprenentatge Integrat de Continguts en Llengua Estrangera), així com en el màster de a UIB en formació del professorat de secundària.

Quina valoració feu del cicle de cinema “Civil Rights” que acaba de finalitzar?

Molt positiva, especialment perquè aquest any el format ha incorporat una interessant sessió introductòria a càrrec del Sr. Brian Engquist, expert en metodologia educativa per l’editorial Pearson.

Quin és el perfil d’assistents a les sessions dels cicles que tenen lloc al Centre de Cultura SA NOSTRA?

Professors d’anglès i també estudiants de l’Escola Oficial d’Idiomes, EOI, que participen en la coordinació del cicle.

Com es presenta la part instructiva que acompanya cada projecció?

Les pel·lícules que es projecten han estat escollides per la junta d’APABAL juntament amb la coordinadora del cicle; Assumpta Sureda. Les projeccions van acompanyades d’una introducció a la pel·lícula a càrrec de professorat de la EOI de Palma que emmarca la projecció en el context temàtic i aporta punts d’inflexió força interessants. 

A més dels cicles de cinema, quines altres activitats heu dut a terme?

El nostre objectiu és oferir propostes formatives sense oblidar el component cultural, social i lúdic de l’activitat. Hem presentat activitats com “A night at the Opera” o “Broadway musicals” amb peces musicals en directe i amb una presentació introductòria. També hem generat tres cicles de conferències sota el lema “Education Matters” o presentacions culturals per celebrar el 200 aniversari de Charles Dickens.

Alguna a destacar?

Estam molt orgullosos de les dues convencions anuals a l’escola d’hoteleria, que van tenir èxit de públic i algunes col·laboracions amb actes formatius duts a terme per diverses editorials.  No podem oblidar l’esforç per publicar la revista anual “APABAL MAGAZINE” Aquest any sortirà la quarta.

Apabal es va constituir en Associació el mes de febrer de 2010, ara fa quatre anys. Quina valoració podeu fer d’aquesta etapa?

L’associació es fruit de la il·lusió d’un grup de professors que van creure en un projecte i que van ser capaços de dur-lo a terme. Que amb moltes ganes i esforç desinteressat treballam pels companys docents i per la societat, per ser visibles i poder oferir una veu sempre respectant totes les sensibilitats. Som una entitat sense ànim de lucre que viu gràcies als seus socis i a les col·laboracions amb les diferents editorials i altres entitats que ens donen suport.

Fareu renovació de càrrecs properament?

Jo he estat la presidenta des dels orígens de l’associació i, es clar, estem preparant una assemblea per presentar la nova junta. En principi no hi tenim previstos canvis a la nostra candidatura. A part, la nostra associació pertany a ELTA Iberia; es a dir, l’associació de professors d’anglès de la península Ibèrica. Tradicionalment ens hem reunit un cop a l’any convidats pel British Council a Madrid.

Quina és la vostra opinió respecte a la problemàtica generada amb la implantació del Tractament Integrat de Llengües?

La nostra associació està atenta a la realitat envers a l’ensenyament-aprenentatge de la llengua anglesa i, com no podia ser diferent, a l’ensenyament d’àrees curriculars en anglès. Aquesta metodologia és coneguda com AICLE (ensenyament Integrat de Continguts en llengua Anglesa). Els nostres membres i simpatitzants ens han fet arribar les seves inquietuds i els seus dubtes i fruit de tot això i d’una reflexió la junta ha emès un manifest que es troba penjat a la nostra plana web. En ell expressem el que, com a tècnics i experts en la temàtica, creiem ha de ser una bona implementació d’aquesta metodologia.

Quines són les pautes que donau als professors que ara han d’impartir les classes en anglès?

A tots els que tenen l’idioma rovellat els aconsellam que s’apuntin a cursos per millorar la seva competència oral. El famós nivell del marc comú de referència (B2) és al que aspiren el professorat que vol o ha d’impartir la seva àrea en anglès. Informem als professors dels llocs on podem examinar-se. Hi ha una gran oferta formativa; l’Escola Oficial d’Idiomes, El CEP, Centre de Professorat, El Bristish Council, L’Institut Lul·lià i un munt d’acadèmies privades.

Quin és el paper que estan jugant els pares i mares amb l’aprenentatge de l’anglès per part dels seus fills?

Hem detectat que l’interès per la llengua anglesa ha arrelat a la societat en general. Els pares han reaccionant i estan buscant fórmules perquè els seus fills aprenguin anglès. Per a nosaltres el més important és que els nens puguin comunicar-se en anglès, no tant els coneixements gramaticals. Realment ha hagut un ressorgiment d’aquest interès i ara estan més actius que mai. Ells mateixos demanen àrees en anglès o extraescolars d’anglès als centres escolars.

Què sabeu del proper cicle de cinema?

Hem començat a treballar en cercar dates i propostes per l’any vinent però encara estem oberts i en properes reunions del comitè d’APABAL acabarem d’arrodonir la temàtica.

fle_izq 1 / 2 fle_der
Tota la informació actualitzada es pot trobar a la pàgina web www.apabal.com i al facebook, molt seguit per docents i simpatitzants.
Enllaços relacionats

:

Web de APABAL

http://www.apabal.com/
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20