Victoria Navarro

06-05-2015

'Ens comunicam amb els malalts terminals amb gestos i carícies sinceres'

La vicepresidenta de l'Associació de Voluntaris de Cures Pal·liatives de les Illes Balears, DIME, ens explica la seva experiència durant l'acompanyament a un malalt terminal.

Victoria Navarro (Conca, 1965) reparteix la seva vida entre la seva família, la seva professió (és delineant) i l'Associació de Voluntaris de Cures Pal·liatives de les Illes Balears, DIME. Com a dirigent d'aquesta entitat formada exclusivament per voluntaris, aplaudeix l'augment de persones compromeses a ajudar als altres. Atès l'interès del seu voluntariat solidari recuperam aquesta entrevista.

Com comunicar-se amb un malalt que necessita cures pal·liatives?

Quan un voluntari entra a l'habitació, ho fa amb respecte cap al malalt i els seus familiars; amb una actitud empàtica i comprensiva, escoltant sense jutjar, permetent l'alleujament i l'expressió de les emocions i preocupacions. És una comunicació a base de petits gestos, carícies sinceres i paraules simples i properes. 

Quin pes té el suport psicològic?

És molt important. Els voluntaris realitzam les nostres visites de manera coordinada amb les psicòlogues de les Unitats de Cures Pal·liatives (UCP). Quan som amb un malalt, escoltam les seves paraules i entenem els seus silencis; compartim el seu riure i sostenim el seu plor de manera empàtica i compassiva, sense oblidar els seus familiars, que generalment es troben amb una gran càrrega emocional.

Què rep el voluntari a canvi?

L'agraïment de les famílies. Aquest és el major al·licient per a mantenir la nostra motivació, a més del suport i el reconeixement dels professionals de les UCP. Nosaltres els donam les gràcies perquè ens permeten acompanyar-los en aquests moments tan íntims. Ells són els veritables mestres que ens ensenyen a millorar com a voluntaris i, sobretot, com a persones.

Què aprenen els voluntaris en aquests cursos?

Formació en acompanyament hospitalari. Els cursos inclouen aspectes mèdics, psicològics i socials, relacionats amb els malalts en la fase terminal de la seva malaltia i amb l'atenció als familiars. També es tracten habilitats de comunicació i funcions del voluntariat en cures pal·liatives.

Qui conformen el professorat?

Professionals i voluntaris amb àmplia experiència en el tema. Comptam amb metges, psicòlogues, treballadores socials i personal d'infermeria que fa anys que treballen en els hospitals General i Joan March; i amb voluntaris de la nostra Associació, que des del seu inici realitzen l'acompanyament hospitalari.

Quines qualitats requereix aquesta tasca altruista?

Davant la demanda cada vegada més gran de les UCP, cada any s'incorporen nous voluntaris. Es realitza una selecció prèvia, en la qual les psicòlogues de les unitats valoren el compromís, la discreció i la motivació, a més de les habilitats personals.

Els nous voluntaris, com contribuiran a la societat balear?

L'activitat solidària del voluntariat és, per si mateixa, beneficiosa per a la societat. Els nous i antics voluntaris de DIME estam convençuts que una àmplia divulgació de les cures pal·liatives pot ajudar a encarar la mort com un fet natural: sense dolor, sense por, amb el suport professional adequat i acompanyats de les persones estimades. 

Com definiríeu la situació del voluntariat a les Illes?

Record que a les meves primeres actuacions com a voluntària, fa 15 anys, em demanaven si era monja. Des de llavors, s'han incrementat les entitats socials que compten amb voluntaris i s'ha normalitzat la seva tasca. A això han contribuït els diversos organismes públics i privats que estan impulsat el voluntariat amb divulgació i subvencions, imprescindibles per a la seva continuïtat. La Plataforma del Voluntariat (www.plataformavoluntariat.org), a la qual pertany la nostra associació, també està realitzant una gran tasca en aquest sentit.

I al món, es necessiten més persones compromeses en ajudar els altres?

Afortunadament, cada vegada som més les persones que adquirim aquest compromís; ja que tots, en qualque moment, podem necessitar ajuda.

Què ofereix DIME a la comunitat balear?

Bàsicament, dues actuacions: promoure el voluntariat i la divulgació de les cures pal·liatives com un dret de tot ciutadà a l'atenció professional i humanitzada en el procés que precedeix a la mort. Durant l'any 2010, els voluntaris varen realitzar 4.951 visites a malalts i familiars.

No és la primera vegada que s'organitza aquesta acció formativa, quin és el secret del seu èxit?

Des de l'inici de DIME (2007), realitzam aquesta formació. Per a l'Associació és fonamental la cura dels voluntaris que la integren; se'ls proporciona la suficient formació per garantir la qualitat i l'estabilitat de les seves intervencions. També realitzam altres cursos, de manera periòdica, dins el que anomenam "formació continuada”, a més del seguiment als voluntaris per part de les psicòlogues de les UCP.

Un dels cursos de formació de voluntaris oferts a Can Tàpera
Un dels cursos de formació de voluntaris oferts a Can Tàpera
fle_izq 1 / 3 fle_der
Els voluntaris de DIME proporcionam cures pal·liatives als malalts en fase terminal
Enllaços relacionats

:

Vols col·laborar amb DIME?

http://www.cuentaconnosotros.es/
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20